Γυναικεία Υγεία

Γιατί είναι τόσο ιδιαίτερος ο γυναικείος οργανισμός;

Ο γυναικείος οργανισμός διέρχεται από πληθώρα μεταβατικών καταστάσεων με ορμονικές διακυμάνσεις. Από την εφηβεία και το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, την εγκυμοσύνη, τη γαλουχία, μέχρι την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση, οι ορμόνες επηρεάζουν το σχήμα και το βάρος του σώματος της, τα συναισθήματα και την διάθεσή της, την σεξουαλική επιθυμία και την όρεξη της για φαγητό. Η ένταση με την οποία βιώνονται αυτές οι ορμονικές διακυμάνσεις διαφέρει αρκετά ανάμεσα στις γυναίκες.

Τι θέση έχει η διατροφή στη ζωή της γυναίκας;

Υπό το βάρος πιθανών διατροφικών ελλείψεων, ορμονικών αλλαγών και απαιτητικής καθημερινότητας, το γυναικείο σώμα παρουσιάζει ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, ξεχωριστές για κάθε περίοδο. Εκτός των μεταβάσεων, των οργανικών διαταραχών ή κάποιας νόσου, οι γυναικείες ορμόνες μπορεί να διαταραχθούν από απότομη αλλαγή σωματικού βάρους, αυστηρή δίαιτα, εξαντλητική άσκηση και στρες ή κατάθλιψη. Λόγω της πολυπλοκότητας των αναγκών τους, με πολλή φροντίδα αντιμετωπίζονται διατροφικά ομάδες γυναικών που βρίσκονται σε μεταβατικά στάδια της ζωής τους, με σχεδιασμό εξατομικευμένου διαιτολογίου και κατάλληλη στοχοθεσία.

tim-mossholder-unsplash
01
Eφηβεία
freestocks-ux53SGpRAHU-unsplash (1)
02
Eγκυμοσύνη
Menopause health_Depositphotos_224881516_L
03
Eμμηνόπαυση

Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;

Διατροφή στην κύηση

Μιλώντας για την εγκυμοσύνη, σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη περίοδο της ζωής της γυναίκας, δίνεται διατροφική καθοδήγηση, ώστε να εξασφαλιστεί πληρότητα στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Στόχος είναι η υγιής ανάπτυξη του εμβρύου και του βρέφους μετέπειτα, αλλά και η βέλτιστη υγεία του μητρικού σώματος.

Το ενδομήτριο περιβάλλον καθορίζεται από τη δίαιτα και διατροφική συμπεριφορά της μητέρας. Έτσι, μια υγιής εγκυμοσύνη είναι το πρώτο εχέγγυο στη ζωή του βρέφους, και είναι σε άμεση αλληλεξάρτηση με την ευημερία της μητέρας. Η περίοδος του λοχείας, ανεξαρτήτως του τρόπου σίτισης του νεογνού, περικλείει σοβαρές ψυχοσωματικές αλλαγές για τη νέα μητέρα.

Διατροφή στο θηλασμό

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα ενισχύσει την φροντίδα του μητρικού σώματος, θα αποκαταστήσει πιθανές ελλείψεις που προκλήθηκαν στην εγκυμοσύνη, θα αποκαταστήσει το βάρος της και θα δώσει την απαραίτητη ενέργεια για αυτή την ριζικά διαφορετική και απαιτητική περίοδο της ζωής της. Ας μην ξεχνάμε την εξέχουσα σημασία της ψυχικής υγείας της μητέρας στα πρώτα στάδια φροντίδας του βρέφους.

Στην περίπτωση του θηλασμού, οι ενεργειακές ανάγκες εκτοξεύονται και ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο στοχεύει στην πληρότητα και επάρκεια του μητρικού γάλακτος, στην πρόληψη αλλεργιών στο βρέφος, στην άρτια αποκατάσταση του σωματικού βάρους και πιθανών θρεπτικών ελλείψεων. Η ανάγκη για συμπληρώματα διατροφής, συστήνεται σε συνεργασία με τον επιβλέποντα ιατρό και κατόπιν αξιολόγησης των ιατρικών εξετάσεων.

Διατροφή στην εμμηνόπαυση

Σημείο-σταθμό στην ζωή της γυναίκας αποτελεί η εμμηνόπαυση, επηρεάζοντας το μεταβολισμό, την σύσταση σώματος, τη διάθεση και τις σκέψεις, τα οργανικά συστήματα και την αίσθηση του σώματος. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη του γυναικείου σώματος με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη. Μέχρι την οριστική διακοπή της περιόδου, τα οιστρογόνα έχουν έντονες διακυμάνσεις και πτωτικό ρυθμό, σε μια έντονη ορμονικά περίοδο διάρκειας 1 έως 5 ετών, που λέγεται κλιμακτήριος.

Η μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης από τις ωοθήκες ευθύνονται για τις περισσότερες από σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές της γυναίκας. Ταυτόχρονα προδιαθέτουν για αύξηση βάρους, για την εμφάνιση αυξημένης εναπόθεσης λίπους στην κοιλιακή χώρα, για οστεοπενία ή οστεοπόρωση, για επιβάρυνση στη λειτουργία των αγγείων και αλλαγή του λιπιδαιμικού προφίλ.

Η διαιτητική αγωγή σε συνδυασμό με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας στοχεύει στη ρύθμιση του βάρους, στην ορμονική ισορροπία, στην αποκατάσταση πιθανών ελλείψεων θρεπτικών συστατικών και στην καρδιαγγειακή φροντίδα και πρόληψη.

Ποιες γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν σε ένα διαιτολόγο;

Εκείνες που διέρχονται μια από τις παρακάτω καταστάσεις:

 • Κλιμακτήριος και Εμμηνόπαυση
 • Γονιμότητα
 • Εγκυμοσύνη
 • Θηλασμός
 • Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης
 • Οστεοπόρωση και Οστεοπενία
 • Σιδηροπενική αναιμία
 • Πολυκυστικές ωοθήκες
 • Εργασιακό και καθημερινό στρες
 • Αυξημένη κορτιζόλη
 • Έλλειψη βιταμίνης D
Georgia Papavasileiou dietitian logo

Καλέστε μας

(+30) 211 73 55 873

Βρείτε το πρόγραμμα διατροφής που ταιριάζει σε εσάς.

Ωράριο λειτουργίας

 • Δευτέρα

  15:00 - 21:00

 • Τρίτη

  09:00 - 21:00

 • Τετάρτη

  09:00 - 21:00

 • Πέμπτη

  09:00 - 21:00

 • Παρασκευή

  15:00 - 21:00