Σακχαρώδης Διαβήτης
Γιατί να απευνθείτε σε εμένα;
Μέσα στο Διαβητολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», ήρθα κοντά στα παιδιά και τις οικογένειες που ζουν με τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και αναγνώρισα την αναγκαιότητα για αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς που χρειάζονται στον καθημερινό τους αγώνα για την υγεία. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος, η οποία προκαλεί αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος.
Στο γραφείο, αναλαμβάνω καταστάσεις σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2, αντίστασης στην ινσουλίνη ή διαβήτη κύησης. Σε διαβητικούς ανθρώπους που ρυθμίζονται με πολλαπλό σχήμα ενέσεων ή με αντλία ινσουλίνης, είτε με αντιδιαβητικά δισκία, η διατροφή είναι απαραίτητος συνοδοιπόρος στην καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη και στην πρόληψη πιθανών μελλοντικών επιπλοκών.
Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ΣΔτ1) αποτελεί μια χρόνια μεταβολική διαταραχή και ορίζεται ως απόλυτη ανεπάρκεια ινσουλίνης άγνωστης αιτιολογίας. Ρυθμίζεται με ένα πολύπλοκο σχήμα αγωγής που συνδυάζει χορήγηση ινσουλίνης, διατροφή και άσκηση, και η οποία επηρεάζει ριζικά τη ζωή του διαβητικού ατόμου, καθώς και της οικογένειάς του. Εμφανίζεται συνήθως πριν από τα 40 έτη, συχνά κατά την εφηβεία, αλλά και πολύ πρώιμα στη ζωή του ατόμου. Σε αυτόν τον τύπο διαβήτη, η καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, κάνει απαραίτητη την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης σε ενέσιμη μορφή ή μέσω αντλίας ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για την ρύθμιση της γλυκόζης που προέρχεται και από τα γεύματα και την σωστή χρήση της από το κύτταρο.
Στόχος της διατροφικής υποστήριξης σε άτομα με ΣΔτ1 είναι η εκπαίδευση στη διαχείριση των τροφίμων που περιέχουν υδατάνθρακες, αλλά και αυξημένη περιεκτικότητα λίπους, η εκπαίδευση στην εξισορρόπηση των δόσεων ινσουλίνης με τα γεύματα, και η αποφυγή υπεργλυκαιμικών και υπογλυκαιμικών επεισοδίων.
Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην ινσουλίνη ή το πάγκρεας δεν παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης για να λειτουργήσει φυσιολογικά. Η πρώτη περίπτωση ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη, και συχνά συναντάται στο πλαίσιο του μεταβολικού συνδρόμου ή συνυπάρχει με αυξημένο σωματικό βάρος ή παχυσαρκία. Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά, εάν δεν αντιμετωπιστεί με υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση, ενώ η λήψη αντιδιαβητικής αγωγής κρίνεται συχνά απαραίτητη, από τον θεράποντα ιατρό.
Τα άτομα που έχουν αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 ή βρίσκονται σε προ-διαβητικό στάδιο, είναι πολύ σημαντικό να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής τους, ώστε να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.
Στόχος της διατροφικής υποστήριξης σε άτομα με ΣΔτ2, προ-διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η εκπαίδευση σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, η ρύθμιση του βάρους, η ουσιαστική αντικατάσταση επιβαρυντικών συνηθειών με νέες υγιεινότερες διατροφικές οδηγίες. Τα διατροφικά πλάνα είναι πάντοτε εξατομικευμένα και η διαιτολογική παρακολούθηση καθορίζεται από τους στόχους που τίθενται στη πρώτη συνεδρία μας.