pexels-suzy-hazelwood-1366238

Σακχαρώδης Διαβήτης

Γιατί να απευνθείτε σε εμένα;

Μέσα στο Διαβητολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», ήρθα κοντά στα παιδιά και τις οικογένειες που ζουν με τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και αναγνώρισα την αναγκαιότητα για αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς που χρειάζονται στον καθημερινό τους αγώνα για την υγεία. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος, η οποία προκαλεί αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος.

Στο γραφείο, αναλαμβάνω καταστάσεις σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2, αντίστασης στην ινσουλίνη ή διαβήτη κύησης. Σε διαβητικούς ανθρώπους που ρυθμίζονται με πολλαπλό σχήμα ενέσεων ή με αντλία ινσουλίνης, είτε με αντιδιαβητικά δισκία, η διατροφή είναι απαραίτητος συνοδοιπόρος στην καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη και στην πρόληψη πιθανών μελλοντικών επιπλοκών.

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ΣΔτ1) αποτελεί μια χρόνια μεταβολική διαταραχή και ορίζεται ως απόλυτη ανεπάρκεια ινσουλίνης άγνωστης αιτιολογίας. Ρυθμίζεται με ένα πολύπλοκο σχήμα αγωγής που συνδυάζει χορήγηση ινσουλίνης, διατροφή και άσκηση, και η οποία επηρεάζει ριζικά τη ζωή του διαβητικού ατόμου, καθώς και της οικογένειάς του. Εμφανίζεται συνήθως πριν από τα 40 έτη, συχνά κατά την εφηβεία, αλλά και πολύ πρώιμα στη ζωή του ατόμου. Σε αυτόν τον τύπο διαβήτη, η καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, κάνει απαραίτητη την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης σε ενέσιμη μορφή ή μέσω αντλίας ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για την ρύθμιση της γλυκόζης που προέρχεται και από τα γεύματα και την σωστή χρήση της από το κύτταρο.

Στόχος της διατροφικής υποστήριξης σε άτομα με ΣΔτ1 είναι η εκπαίδευση στη διαχείριση των τροφίμων που περιέχουν υδατάνθρακες, αλλά και αυξημένη περιεκτικότητα λίπους, η εκπαίδευση στην εξισορρόπηση των δόσεων ινσουλίνης με τα γεύματα, και η αποφυγή υπεργλυκαιμικών και υπογλυκαιμικών επεισοδίων.

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην ινσουλίνη ή το πάγκρεας δεν παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης για να λειτουργήσει φυσιολογικά. Η πρώτη περίπτωση ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη, και συχνά συναντάται στο πλαίσιο του μεταβολικού συνδρόμου ή συνυπάρχει με αυξημένο σωματικό βάρος ή παχυσαρκία. Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά, εάν δεν αντιμετωπιστεί με υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση, ενώ η λήψη αντιδιαβητικής αγωγής κρίνεται συχνά απαραίτητη, από τον θεράποντα ιατρό.

Τα άτομα που έχουν αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 ή βρίσκονται σε προ-διαβητικό στάδιο, είναι πολύ σημαντικό να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής τους, ώστε να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Στόχος της διατροφικής υποστήριξης σε άτομα με ΣΔτ2, προ-διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η εκπαίδευση σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, η ρύθμιση του βάρους, η ουσιαστική αντικατάσταση επιβαρυντικών συνηθειών με νέες υγιεινότερες διατροφικές οδηγίες. Τα διατροφικά πλάνα είναι πάντοτε εξατομικευμένα και η διαιτολογική παρακολούθηση καθορίζεται από τους στόχους που τίθενται στη πρώτη συνεδρία μας.

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1

Αδυναμία του οργανισμού να παράγει ινσουλίνη

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2

Ο οργανισμός σταματάει να αντιδρά σωστά στην ινσουλίνη

Διαβήτης κύησης

Αύξηση του σακχάρου του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μεταβολικό Σύνδρομο

Σύνολο μεταβολικών διαταραχών, με κοινό χαρακτηριστικό την αντίσταση στην ινσουλίνη

Διαβήτης Κύησης

Λίγα λόγια για το σακχαρώδη διαβήτη κύησης

Δυο στις 10 εγκυμονούσες φαίνεται σήμερα ότι αναπτύσσουν Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης, δηλαδή διαβήτη στην εγκυμοσύνη, για πρώτη φορά στη ζωή τους. Η διάγνωση του Σακχαρώδους Διαβήτη Κύησης και η άμεση διατροφική και θεραπευτική του αντιμετώπιση, στοχεύει να προφυλάξει το έμβρυο από μακροσωμία, μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη συσσώρευση λίπους στο σώμα και αυξημένο βάρος γέννησης (> 4 κιλά). Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον τοκετό, πιθανότητα υπογλυκαιμίας περιγεννητικά στο νεογνό και αυξημένη πιθανότητα για παχυσαρκία και διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη κατά την εφηβεία.

Μετά τον τοκετό, η γλυκόζη αίματος επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα στην πλειοψηφία των γυναικών, όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 μετέπειτα στη ζωής τους, καθώς η κύηση αποτελεί μια φυσιολογική δοκιμασία στρες και αποκαλύπτει τις γυναίκες εκείνες που βρίσκονται πιθανόν σε κίνδυνο για διαβήτη. Η πρόληψη της εμφάνισης μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή.

Ποιος είναι ο στόχος της διατροφικής φροντίδας

Στόχος της διατροφικής υποστήριξης στο Διαβήτη Κύησης είναι η ρύθμιση του σακχάρου αίματος της εγκύου σε φυσιολογικά επίπεδα, η αποφυγή υπεργλυκαιμιών και η αύξηση βάρους σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, εξασφαλίζοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του εμβρύου, την υγεία της μητέρας και την ομαλή διεξαγωγή της κύησης. Τα διαιτολόγια που σχεδιάζονται είναι πλήρως εξατομικευμένα.

Παχυσαρκία και Μεταβολικές Διαταραχές

Γιατί η παχυσαρκία θεωρείται νόσος;

Η παχυσαρκία αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αποθήκευση λιπώδους ιστού. Το αυξημένο σωματικό βάρος συνήθως προκαλείται από ένα θετικό ισοζύγιο ενέργειας (δηλαδή αυξημένη πρόσληψη ενέργειας συγκριτικά με τις ενεργειακές δαπάνες του οργανισμού). Όμως, είναι πλέον γνωστό ότι πληθώρα παραγόντων οδηγούν στην εμφάνιση και διατήρηση της παχυσαρκίας, διατροφικοί, περιβαλλοντικοί, ο τρόπος ζωής, η ψυχολογία, η κληρονομικότητα, κάποιοι επιγενετικοί μηχανισμοί, τα φάρμακα, ορμονικές διαταραχές και άλλοι.

Και πώς αντιμετώπιζεται;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει εύκολη λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ούτε κάποια μαγική δίαιτα. Υπάρχουν όμως αποτελεσματικές διατροφικές οδηγίες, βασισμένες στον τρόπο ζωής σας. Είμαστε εδώ για να δοκιμάσουμε απλές ιδέες, να ξεκλειδώσουμε παγιωμένες δυσλειτουργικές σκέψεις και να βρούμε συνδυασμούς τροφίμων, μοτίβων και δραστηριοτήτων για να προχωρήσετε προς την ευεξία και την ισορροπία σας. Ισορροπία του νου και του σώματος.

Γνωρίζοντας τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην ψυχική υγεία, στην ορμονική υγεία, τη μεταβολική υγεία και την ευημερία του ατόμου σε όλους τους τομείς (σχέσεις, εργασία, κοινωνικότητα, ταξίδια), θα προσπαθήσουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της αιτιότητας και των συνεπειών της παχυσαρκίας.

Στόχος της διατροφικής φροντίδας

Στόχος είναι να σχεδιάσουμε το σωστό συνδυασμό τρόπου ζωής και διατροφής που θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων σας, μέσα από μικρά και ρεαλιστικά βήματα, βιώνοντας με χαρά και ικανοποίηση κάθε επίτευγμα αυτής της διαδρομής.

pexels-alisha-mishra-1343464

Επισκεφθείτε το γραφείο μας

Ωράριο 15:00 - 21:00

Κλείστε ραντεβού και ελάτε να συζητήσουμε από κοντά το διατροφικό σας πλάνο.

Εναλλακτικά μπορούμε να συζητήσουμε εξ’ αποστάσεως, μέσω Online συνεδριών.  (Στις online συνεδρίες οι μετρήσεις γίνονται από τον ενδιαφερόμενο, υπό την καθοδήγηση του διαιτολόγου.)

Ωράριο 09:00 - 21:00

Κλείστε ραντεβού και ελάτε να συζητήσουμε από κοντά το διατροφικό σας πλάνο.

Εναλλακτικά μπορούμε να συζητήσουμε εξ’ αποστάσεως, μέσω Online συνεδριών.  (Στις online συνεδρίες οι μετρήσεις γίνονται από τον ενδιαφερόμενο, υπό την καθοδήγηση του διαιτολόγου.)