Αθλητισμός και Διατροφή

Ποια διατροφή προτείνεται για αθλητές;

Υπάρχουν επίσημες διατροφικές οδηγίες για την κάλυψη των αναγκών σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά για τους αθλούμενους και τους αθλητές. Στην Ελλάδα, συμβουλευόμαστε κατά βάση το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητικής Ιατρικής και την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής, οργανισμοί οι οποίοι δημοσιεύουν τις επίσημες θέσεις τους στον τομέα της αθλητικής διατροφής, προσαρμοσμένες ανάλογα με το άθλημα, την ώρα της ημέρας και την προπονητική περίοδο.

Η διατροφή στην άσκηση και τον αθλητισμό έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον πολλών ειδικοτήτων (καθηγητών φυσικής αγωγής, personal trainer, φυσικοθεραπευτών, διαφημιστικών εταιριών, φαρμακευτικών εταιριών), επιφέροντας στη δημοσιότητα συχνά μεγάλη παραπληροφόρηση. Δυστυχώς, αρκετά από τα διαιτητικά σχήματα και τα σκευάσματα (συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα, εργογόνα βοηθήματα) που έχουν προταθεί, είναι πλήρως ακατάλληλα για την αθλητική υγεία.

Ειδικές ομάδες αθλητών

Στις ειδικές ομάδες αθλητών ανήκουν οι έφηβοι αθλητές και οι χορτοφάγοι αθλητές. Το διαιτολόγιο αυτών των αθλητών χρειάζεται να είναι επαρκές σε κρίσιμα θρεπτικά συστατικά, όπως συγκεκριμένες βιταμίνες (π.χ θειαμίνη, ριβοφλαφίνη, Β6 και Β12), μέταλλα και ιχνοστοιχεία (σίδηρος, ψευδάργυρος) και πρωτεΐνη.

Επίσης, η αύξηση ή η μείωση βάρους στα πλαίσια ενίσχυσης της αθλητικής απόδοσης μπορούν να γίνουν με ασφάλεια, καταρτίζοντας ένα πλήρες και υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, χωρίς στερήσεις και αποφυγή σημαντικών ομάδων τροφίμων.

Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;

Είτε είστε αθλητής επαγγελματικού επιπέδου, είτε αθλείστε ερασιτεχνικά, μπορούμε μαζί να σχεδιάσουμε ένα πλάνο διατροφής προσαρμοσμένο στην προπόνηση και τον αγώνα σας, με στόχο τη μέγιστη αθλητική απόδοση, την σωστή αποκατάσταση, την επάρκεια ενέργειας και την πρόληψη ελλείψεων.

Στόχος μου είναι να σας καθοδηγήσω και να σας εκπαιδεύσω με επιστημονικό και έγκυρο τρόπο πάνω σε μια σωστά σχεδιασμένη αθλητική διατροφή, ώστε να ωθηθείτε στην επίτευξη των στόχων σας χωρίς να κινδυνεύσει η υγεία σας.

Για τους αθλητές, και ειδικά για τους έφηβους αθλητές, η διατροφική εκπαίδευση στοχεύει να τους βοηθήσει να επιλέγουν μόνοι τους τις υγιεινές εναλλακτικές ανάμεσα στην πληθώρα τροφίμων, γευμάτων και σνακ που υπάρχουν, και τους ενθαρρύνει να μην παραλείπουν τα γεύματα πριν και μετά την προπόνηση ή τον αγώνα.

Φυσικά, εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της αθλητικής ικανότητας και ευρωστίας των ατόμων εκείνων που αθλούνται για προσωπικούς λόγους και ερασιτεχνικά.

Ευεξία και Στρες

Το στρες που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, είτε εκείνο το στρες που έρχεται από παρελθοντικές καταστάσεις και εκδηλώνεται στην παρούσα φάση της ζωής μας, ψυχικό, σωματικό ή και τα δυο, εμπλέκεται άμεσα στον τρόπο που καταναλώνουμε την τροφή μας, τις διατροφικές επιλογές που κάνουμε, πως νιώθουμε γι’ αυτές και πώς αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας.

Μέσα από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της υγείας», είχα την ευκαιρία να εντρυφήσω στην έννοια του στρες, στη νευροβιολογίατου και τις επιπτώσεις αυτού στην υγεία. Γνωρίζουμε ότι η μη ισορροπημένη διατροφή, η παράλειψη γευμάτων, ο ελλιπής ύπνος και η υπερκατανάλωση κάποιων τροφών, συνεισφέρουν σε αυξημένο σωματικό στρες. Η διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών, δηλαδή του βιολογικού
μας ρολογιού, προκαλεί επίσης σωματικό στρες.

Στην διατροφική μου προσέγγιση δίνεται μεγάλη έμφαση στην αποκατάσταση της καθημερινής ρουτίνας και στο σχεδιασμό διατροφικών μοτίβων που αποκαθιστούν τον εσωτερικό ρυθμό παραγωγής ορμονών. Γνωρίζω πως η άσκηση ή ο χορός, καθώς και μικρές καθημερινές συνήθειες που μας ευχαριστούν (διάβασμα, θέατρο, σινεμά, κοινωνικοποίηση, καλλιτεχνικές ομάδες, εξορμήσεις στη φύση, επίσκεψη σε μουσεία, ενασχόληση με τα ζώα) μπορούν να αντικαταστήσουν λιγότερο υγιεινές ή δυσλειτουργικές μας τακτικές. Απώτερος στόχος είναι η αποκατάσταση της υγείας, η αίσθηση ευεξίας και η ευημερία, ψυχική και σωματική. Παράλληλα, σας ενθαρρύνω σε απλές τεχνικές διαχείρισης του στρες.

Επισκεφθείτε το γραφείο μας

Ωράριο 15:00 - 21:00

Κλείστε ραντεβού και ελάτε να συζητήσουμε από κοντά το διατροφικό σας πλάνο.

Εναλλακτικά μπορούμε να συζητήσουμε εξ’ αποστάσεως, μέσω Online συνεδριών.  (Στις online συνεδρίες οι μετρήσεις γίνονται από τον ενδιαφερόμενο, υπό την καθοδήγηση του διαιτολόγου.)

Ωράριο 09:00 - 21:00

Κλείστε ραντεβού και ελάτε να συζητήσουμε από κοντά το διατροφικό σας πλάνο.

Εναλλακτικά μπορούμε να συζητήσουμε εξ’ αποστάσεως, μέσω Online συνεδριών.  (Στις online συνεδρίες οι μετρήσεις γίνονται από τον ενδιαφερόμενο, υπό την καθοδήγηση του διαιτολόγου.)